top of page
Снимка на автораDigitalink Team

Google SGE: Революция в търсенето с помощта на изкуствен интелект


Google SGE: Революция в търсенето с помощта на изкуствен интелект

Search Generative Experience (SGE), един от най-дългоочакваните новаторски ходове на Google, очаква свето скорошно реално приложение. Използвайки силата на изкуствения интелект, търсачката ще демонстрира възможностите си, като надхвърли всички наши представи за това как намираме информация в интернет.


Прилагането на генеративен изкуствен интелект бележи значителна стъпка към подобряване на потребителското изживяване и предефиниране на самата същност на онлайн търсенето.


Понастоящем SGE е в процес на разработка, но целите му са ясни - вместо просто да представя списък с връзки и сайтове, отговарящи на вашето конкретно търсене, той ще може да генерира информативни резюмета, да отговаря на въпроси и като цяло да прави процеса на търсене по-ефективен.


Това означава, че няма да ви се налага да прелиствате толкова много нерелевантни резултати, докато намерите конкретната информация, която търсите.


В допълнение към SGE, Google AI активно участва в проекта MAGI - изследователска инициатива, насочена към създаването на изключително интелигентна търсачка. MAGI има за цел да разбира запитванията ни като човек - по пътя на асоциации и контекстуални връзки да ни предоставя информация дори когато не сме конкретни и ясни в запитванията си.


Тази статия ще ви запознае с подробности около Google SGE - откъде тръгва, какво цели и как ще промени бизнеса.

Google SGE - откъде започва всичко


Навлизането на Google в сферата на генеративния изкуствен интелект разкрива амбициозен експеримент. Основната идея на SGE е да се използват алгоритми с генеративен изкуствен интелект за предлагане на по-нюансирани, подробни и информативни резултати на заявките на потребителите.


С тази мощна нова технология потенциално могат да се отключат:

  • изцяло нови полета на познание;

  • въпроси, на които никога не сте предполагали, че търсенето може да отговори;

  • промяна в начина, по който се организира информацията, която търсачката генерира за вас.


Иновативната технология издига резултатите от търсенето на съвсем ново ниво, предоставяйки изчерпателна и подробна информация както никога досега.


Има три забележителни актуализации на Google Search, за които трябва да знаете.


  1. Въвеждането на функцията Perspectives (Перспективи). Тази функция предлага на потребителите свеж и разнообразен поглед върху различни теми, осигурявайки по-задълбочено разбиране чрез споделяне на знания и информация от реална човешка гледна точка (личен опит, изводи на действителни хора, съвети, обратна връзка и др.) Тази функция има за цел да даде приоритет на опита от първа ръка и отзивите от лица със знания и авторитет в разглежданата област.


  1. Google използва силата на SGE, за да подобри резултатите от търсенето. Целта е потребителите да получат възможно най-бърз е конкретен отговор на свои запитвания посредством кратки резюмета на информация от задълбочени ресурси. Това означава, че веднага ще имате на разположение ключовата информация, от която се нуждаете, като ще имате възможност за по-нататъшно проучване.


  1. С интегрирането на SGE Google ще направи значителен напредък и в областта на онлайн пазаруването. Ще станете свидетели на преобразяване на начина, по който потребителите пазаруват, благодарение на предоставената богата и подробна информация за продуктите на едно място. От най-новите отзиви и оценки до цени и продуктови изображения - ще разполагате с всичко, от което се нуждаете, за да вземате добре информирани решения за покупка.

Какъв тип изкуствен интелект е търсачката Google

AI означава изкуствен интелект - разработване на машини и конкурентни системи, които имат способността да изпълняват различни задачи, за които обикновено се изисква човешки интелект.


AI по принцип има за цел да симулира човешкия интелект, като дава възможност на машините да анализират, разбират и реагират на сложен тип информация с цел повишаване на ефективността и производителността.


Това, което прави този процес наистина уникален в случая на Google SGE, е използването на генеративен AI. Идеята е да се предоставят на потребителите по-изчерпателни, персонализирани и комплексни резултати от търсенето, като се включат някои изумителни функции, като например предсказване на следващите стъпки в търсенето, режим на разговор и др.


Какъв тип изкуствен интелект е търсачката Google



Каква е разликата между Google SGE и традиционната търсачка на Google


SGE започва като всяко обикновено търсене в Google. Въвеждате своите въпроси или ключови думи, за да намерите необходимата ви информация. След тази първа стъпка се проявяват и основните разлики:


Традиционна Google търсачкаGoogle SGEРезултатите се подреждат според алгоритмите PageRank на Google.Заявката на потребителя се обработва от системата PaLM LLM (Language Model). Тази система, управлявана от изкуствен интелект, изготвя кратък преглед на основната информация, пряко свързана със заявката на потребителя. Не се предлагат следващи стъпки, а промяната на търсенето изисква повторно въвеждане на заявката.SGE предлага препоръки за последващи действия и стъпки. Предоставя допълнителни свързани теми и въпроси. SGE може да припомни първоначалното запитване на потребителя и позволява модификации, без да е необходимо да се въвежда отново целият въпрос.Без режим на разговор с търсачката.Когато потребителят избере някоя от предложените следващи стъпки, той влиза в режим на разговор с SGE. В този режим търсенето наподобява взаимодействие с чатбот с изкуствен интелект, подобно на ChatGPT на OpenAI или Bard на Google. Докато са в режим на разговор, потребителите имат възможност безпроблемно да продължат проучването си, като запазват контекста на първоначалното запитване. Системата извлича отговори, генерирани от PaLM, и насочва потребителите към уеб ресурси за достъп до допълнителна информация.

Онлайн пазаруване с Google SGE

Google определено се фокусира върху пазаруването с използването на над 35 милиарда продуктови обяви. Тази впечатляваща система непрекъснато се актуализира в реално време, като събира информация за продуктите, отзиви и данни за продавачите.


Когато търсите нещо, което да купите, задвижваната от изкуствен интелект снимка се появява и веднага ви показва съответната информация за продукта. Това е като да имате персонализиран асистент за пазаруване, който е винаги на разположение и дори дава предложения и за други заявки, които можете да проучите, за да се задълбочите в търсенето на перфектния продукт.


Онлайн пазаруване с Google SGE

Дали наистина можете да разчитате на Google SGE

Google няма за цел да предоставя отговори на всички видове запитвания. Компанията е предпазлива с тази нова версия на Google Search, особено когато става въпрос за показване на отговори относно запитвания, касаещи здравето и живота. Например, Google няма да дава съвети как да прилагате даден медикамент върху дете, тъй като този въпрос изисква реална медицинска намеса.


Този предпазлив подход е в съответствие с фокуса на Google върху безопасността, особено в категории, касаещи човешкия живот и финанси. От Google уверяват, че системите за класиране на информация са проектирани така, че да избягват показването на потенциално вредно или обидно съдържание.


Що се отнася до стила на отговорите, които Google SGE ще дава, приоритет ще имат конкретните факти, тъй като те печелят доверието на потребителите. От Google признават за голямото предизвикателството да се избягва фалшива или неточна информация - нещо, с което всеки трябва да се съобразява.


Пет подхода на Google SGE

Google има няколко ключови приоритета, когато става въпрос за подобряване на работата при търсене:


  1. Оптимизиране на преживяването: Google иска да улесни търсенето за потребителите, като намали броя на необходимите стъпки.

  2. Предлагане на висококачествена информация: Отговорите на изкуствения интелект трябва да са на най-високо ниво, особено когато става въпрос за запитвания, свързани със здравето или финансите.

  3. Съображения за безопасност: Google внимателно преценява дали трябва да предоставя отговори от първо лице и гарантира, че на предлаганите от него отговори може да се има доверие.

  4. Подкрепа на екосистемата: Google цени източниците на съдържание и се стреми да им дава кредит и трафик. Целта е да се проектира изживяване, което да насърчава потребителите да проучват тези източници в по-нататъшни проучвания.

  5. Подходящи реклами: Google непрекъснато проучва как рекламите могат да бъдат релевантни и да предлагат допълнителна информация на потребителите.

Как ще се отрази новият Google SGE на SEO

AI наистина успя да разтърси света на SEO оптимизацията - както с положителното, така и с негативното си влияние. От една страна, създаването на съдържание с помощта на изкуствен интелект помага на бизнесите да подобрят своята ефективност и да оптимизират усилията си. От друга обаче, този фокус върху оптимизацията може да доведе до по-ниско качество на съдържанието, тъй като маркетолозите дават приоритет на задоволяването на нуждите на търсачките пред предоставянето на истинска стойност на читателите.


Препоръките остават същите, каквито винаги са били - създаването на ценно съдържание за истински хора, а не за Google е разковничето на успеха.


Друга област, в която ще се усети влиянието на AI, са персонализираните резултати от търсенето. Алгоритмите вече управляват персонализирано съдържание за конкретни аудитории, като гарантират, че потребителите получават резултати, които са подходящи за техните нужди.


Тъй като гласовите асистенти набират популярност, оптимизацията за гласово търсене става изключително важна.


ChatGPT също успя да се наложи в сферата на SEO. Той предлага незабавно създаване на съдържание и събиране на ценни данни, подобрявайки цялостното преживяване на потребителите. В този ред на мисли, AI безспорно има положителен ефект върху SEO, като дава възможност за по-точни резултати в търсенето.


Съществуват обаче и предизвикателства, които трябва да се вземат предвид. Използването на AI инструменти може да доведе до потенциално намаляване и дори до загуба на разбирането за новия фактор за класиране, тъй като алгоритмите ще определят новите стандарти за видимост на съдържанието.


Въпреки всичко е ясно, че изкуственият интелект не е тръгнал да залязва и ще продължи да играе важна роля в SEO индустрията. С развитието на технологиите SEO специалистите ще трябва да адаптират своите стратегии и да постигнат баланс между оптимизацията и предоставянето на ценно съдържание. Това е вълнуващо време за SEO оптимизацията, тъй като AI открива нови възможности и ни предизвиква да останем в играта.

Как може бизнесът да се адаптира към Google SGE


Навлизането на този нов тип алгоритъм на търсене ще доведе до значителни промени в сферата на бизнеса. По-специално B2C компаниите може да усетят намаляване на трафика, тъй като съдържанието, генерирано от AI, ще замени нуждата от традиционни информационни статии.


От друга страна, последиците за B2B компаниите все още не е ясно каква форма ще предприемат и предстои този казус да бъде внимателно проследяван. Едно е сигурно, за B2B компаниите ще от съществено значение да следят отблизо ефективността на органичното си търсене.


Те трябва също така да проучат алтернативни канали за генериране на съдържание, като например използване на платформи за социални медии като Reddit и TikTok. Ранното възприемане на новите функции и технологии може потенциално да им даде конкурентно предимство в развиващия се пейзаж. Не на последно място, създаването на висококачественото съдържание е безценно.

Как да се подготвите за стартирането на Google SGE (от гледна точка на SEO)


Въпреки че конкретните критерии за избор на информационни източници в Google SGE все още не са известни, има някои SEO практики, които можете да обмислите:


  • Подкрепяйте съдържанието си с официални и надеждни източници;

  • Осигурете на съдържанието си уникална стойност, която надхвърля просто изброяване на продукти, изреждане на факти и пр.;

  • Оптимизирайте съдържание за гласово търсене, тъй като AI гласовите асистенти стават все по-популярни;

  • Откажете се от общите ключови думи и се съсредоточете върху свръхспецифични. Въпреки че проучването на ключови думи все още е ценно, от решаващо значение е да разберете нуждите, проблемите и поведението на клиентите си при търсене на продукти или услуги;

  • Обмислете персонализирането в стратегията си за съдържание. Извършете задълбочен анализ на потребителите си и разберете различните нужди, които те имат.


Като вземете предвид тези действия, можете да се адаптирате по-добре към промените, които Google SGE ще внесе.

Да хвърлим поглед към бъдещето


Тъй като Google е пионер в интегрирането на генеративен изкуствен интелект в своята търсачка с помощта на SGE, бъдещето на онлайн търсенето изглежда динамично и обещаващо. От по-бързи обобщения до повече визуализации и контекст, подобренията, внесени от AI, обещават да революционизират начина, по който потребителите получават достъп до информация.


В свят, в който информацията е господар, Google SGE е свидетелство за непрекъснатата еволюция на търсачките, които предлагат на потребителите по-интелигентно и ефективно търсене.


Тъй като SGE постепенно се превръща в неразделна част от екосистемата за търсене на Google, потребителите могат да очакват нова ера, в която изкуственият интелект предефинира границите на възможното в сферата на онлайн търсенето.



11 преглеждания0 коментара

Comentarios


bottom of page